Aflossingsvrije Hypotheek

Wilt u pas aan het einde van de looptijd uw hypotheek in één keer aflossen? Dan is de aflossingsvrije hypotheek een overweging. Op deze hypotheekvorm lost u niet af. U betaalt alleen rente. Omdat u tijdens de looptijd niet automatisch aflost, blijft het rentebedrag dat u elke maand betaalt gelijk. Dit geldt echter wel alleen als u de rente voor een bepaalde periode heeft vastgezet en niet als u voor een variabele rente heeft gekozen.

Deze vorm van hypotheek kan nog steeds gesloten worden maar de rente van de aflossingsvrije hypotheek is dan niet meer aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Wel is het nog mogelijk om renteaftrek te hebben op een aflossingsvrije hypotheek als u deze lening al had op 31 december 2012. Ook kunt u onder voorwaarden deze hypotheek geheel of gedeeltelijk meenemen naar een andere woning.

Omdat u tijdens de looptijd niet aflost, houdt u dezelfde hypotheekschuld. Het is wel mogelijk om tussentijds uw hypotheek af te lossen. De schuld betaalt u uiteindelijk wel terug. U kunt bijvoorbeeld terugbetalen met spaargeld of met de opbrengst uit de verkoop van uw huis. Levert de verkoop van uw huis niet voldoende op? Dan houdt u een schuld over.

Kenmerken aflossingsvrije hypotheek
– U betaalt alleen rente, geen aflossing
– Vaste of variabele rente
– Geen verplichting tot aflossen tijdens looptijd